неделя, 3 ноември 2013 г.

До Швеция и без назад

Колко студено е в Швеция, можем да разберем само, когато сами проверим.
Не се водете по слухове от преди 20 години.
Климатът на планетата се променя , а тук сезоните се сменят само за 1 ден.
И ако сте поели на дълга градска разходка , и някои от вас са премръзнали,
тази фигура на Желязната лейди може да ви спаси.
Допрете длани до коремът й...и се стоплете.
Намира се пред Народния театър.
Метрото на Стокхолм се слави с галериите си и е арена на творчество и креативност. Издълбано е в скали с назъбен и намачкан релеф,имаш чувството,че си в пещера.

Тук е странна смесица между хубавите черти на социализма и капитализма в едно.
Навсякъде ме връхлитат безброй DEJA VU- сравнявам всички места , на които съм била в живота си, спомням си детството...
В магазините SECOND HAND преливат от микс от 60-те,70-те,80-те,90-те години.Спомняш си модата, дрехите,които си харесвал едно време-,вълненията ти в юношеството...като машина на времето е.
Кафенцата не претендират за лукс и грандомания. Но са истински уютни,топли и ухаещи на пай с круша,полят с ванилов крем и истински силен Ърл грей, със свещи с кораби и чуден изглед към Балтийско море и малките лодки,яхти,канута ,подредени красиво в редички.

Църквите са странни -с глинен Исус и Дева Мария, учебна дъска с числа, празни, не са особено религиозни.Според мен вярват много повече в All saints, Halloween и други скандинавски божества.Вече 4 дни навън се разхождат вещици, дяволи, тролове и други фрикове. Отвън са червени с островърхи зелени покриви и кули. 
За децата  е рай! Те са богоизбрани. Навсякъде има детски площадки, оборудвани с всевъзможни забавления-насочени към развиване на творческите им заложби. Никой не им се кара и не ги докосва с пръст - тук това е недопустимо - могат да ти отнемат родителските права.
Къщите са горски уютни вили, с дворчета с райграс,  лодка и кемпер. Шведите са отворени към света,към нови идеи. Страшно много пътуват.  Толерантни, спокойни,търпеливи, високи, вманячени в спорта, модерни.
Морето е навсякъде, врязано в сушата, криволичи...а водата е полусладка , кръжат гларуси, плуват дебели цветни патици и грациозни лебеди.
Нощем спокойно се разхождат сърни и пасат по дворчетата, подскачат сиви зайчета, дори лисици изпращат Паци до вкъщи. Но катерици няма!
Що се отнася до марки, шведите са националисти - купуват си 3-те шведски марки дрехи, както и шведските хранителни продукти -защото си ценят своето!
Езерата, горите и чистия въздух са естествената среда, в която живеем и не се налага да отидеш на екскурзия, за да им се наслаждаваш. Любуваш им се, профучавайки с метрото( то е над земята като панорамен влак).

Свобода  Простор  Уют  Въздух   Море  Дух  Пътешествие  Посока  Движение
Ние сме малката лодчица на снимката вдясно - понесла се смело с попътния вятър, наред с другите, намерила своето място .

Няма коментари:

Публикуване на коментар