вторник, 6 декември 2011 г.

Никулден. Див шаран с марината

 текст Юлия; рецепта : Пацо


Честито на всички именици Николайчовци, Николети, Николи...много да са здрави - физически и най-вече психически!!!
Никулден е православен празник на Свети Николай Мирликийски - покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
Празникът се отбелязва на 6 декември. По принцип празникът се пада на 19 декември, но той е сред празниците, които се отбелязват по стар стил.В традицията на празничната маса e да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.
Но нека да спазим традицията, вмъквайки нещо и от себе си, за да ни е по-интересно. Моето предложение е да ви покажа как Паци прави шаранА...Слушайте сега:

ДИВ ШАРАН С МАРИНАТА (може да го направите, но рецептата е със запазени права, хич да не ви хрумва да я преписвате като ваша :))))

Необходими продукти:
див шаран 1-1.5 кг - 1 бр.
пресен дивесил / или сух
300 мл прясно мляко
сол
царевично брашно
зехтин
за заливката: 2 връзки магданоз, 5-6 скилидки чесън, 3-4 супени лъжици оцет
Приготвяне: 
Изчистения и измит шаран се накисва в прясното мляко и се оставя 2 часа в хладилника.
Нарязва се на котлети, осолява се и се овалва в царевичното брашно.
Пържи се в силно загрят зехтин до златисто от 2-те страни. Вади се и се подсушава върху кухненска хартия.
Заливка:В купа се слага ситно нарязания магданоз, чесън, добавя се оцет и се разбърква (по желание може да се добавят накълцани люти чушки)
Подреждате изпържения шаран и го заливате със заливката.
Да ви е вкусен Никулдена!

Няма коментари:

Публикуване на коментар