сряда, 25 януари 2012 г.

Скандинавска рецепта: говежди сърми върху сотирани картофи и зеле

Днес прсъздадох в кухнята една скандинавска рецепта.
Странна и много за сезона. Макар, че ще ви се стори трудна, не отнема време и средства. 

Продукти:
1. Замесваме :говежда кайма ( може и смес) , натрошаваме моцарела,1 яйце, червен и черен пипер, чесън, сол, чубрица
2. Отделяме цели листа от зелка (сурова) и ги слагаме в голяма тенджера да кипнат. Във водата слагаме сол и оцет,  да овкусим зелето, за да не е съвсем блудкаво като в Норвегия :). Като поомекнат, ги вадим и слагаме всяко листо върху кухненска хартия, за да се подсуши.
3.Сваряваме картофи - на кубчета
4.Вътрешните листа  на зелето-по-крехките- нарязваме на ситно.
5.Правим сърми: режем парчета алуминиево фолио-всяка сърма я завиваме в отделен лист фолио. Правим пакетчета:
Слагаме един лист фолио, върху него 1 попарен зелев лист(от точка 2), върху зелето слагаме 1 голяма топка от замесената кайма(от точка 1). Увиваме на руло листа с фолиото, а краищата запечатваме. Печем пакетчетата-сърми върху скарата във фурната - на 180 градуса около 30 мин. Под тях слагаме тава, за да не изтича соса. Стават уникално сочни!
6.А сега ще направим гарнитурата за сърмичките:
В тиган запържваме в олио или зехтин чесън, лук; слагаме къри, шафран, куркума; 
добавяме сварените картофи (от точка 3) - сотираме леко, прибавяме зелето (от точка 4),слагаме сол и доливаме с  течността, в която сме попарили зелевите листа ( от точка 2).
Готово е, когато зелето омекне. Трябва да бъркаме отвреме на време и да доливаме от водата на зелето.
7. Сервираме, като слагаме гарнитурата от ароматната смес с картофи, зеле и индийски подправки, а върху нея нареждаме сърмичките.



Да видим какво им е на скандинавците, като си нямат своя кухня!

Няма коментари:

Публикуване на коментар