Напоследък търся уникални вкусове и лесни за приготвяне рецепти.
От няколко години почти не се сещам за месо, затова ястията, които ще ви "сервирам" са основно безмесни, леки на вкус и изтънчени, по скоро за гъделичкане на сетивата, отколкото за "пълнене на търбуха".
И така, ПРОДУКТИТЕ: за 4 порции
200 гр. кафяв ориз
сол на вкус
1 патладжан (на кубчета)
1-2 скилидки чесън (на ситно)
5 сл. зехтин
2 домата (на кубчета)
100 гр. черни маслини
150гр. твърдо сирене (на кубчета)
1 чушка ( на кубчета - това е абстрактно!)
2 с.л. лимонов сок
прясно смлян черен пипер
магданоз (на ситно)
ПРИГОТВЯНЕ:
Оризът се накисва в 450 мл вода и 1/2 ч.л. сол за 1 нощ. На другия ден се кипва и се вари непохлупен за 40-45 мин. на слаб огън. Останалата в него вода се изцежда, а оризът се оставя да изстине, като се разбърква.
В тиган запържваме, в 2 с.л. зехтин, патладжана за 10 мин. и добавяме чесъна-за още 2 мин..
Махаме тигана от котлона и посоляваме патладжана.
Нарязваме на ситно маслините и махаме костилките.
Сипваме ориза в дълбок съд.Добавяме патладжана, нарязаните домати, маслини, чушка и магданоз. Разбъркваме.
Овкусяваме със сол, лимонов сок, зехтин, черен пипер.
Украсяваме с цели маслини и сирене (става невероятно със запечено козе сирене,ако ви се занимава) на кубчета (като в модерните ресторанти :)).
Поръсваме с магданоз (може и с листа от свежа мента!-но на мен ми е като паста за зъби).
Да ви е вкусничко! МММММММММММ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар